Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките ВЕЦ-ове вредят на реките, предупреждават еколози

Снимка: БГНЕС

Малките водноелектрически централи вредят на реките, алармираха еколози по повод Световния ден на влажните зони. Те припомниха, че една от причините за наводненията е промяната в речните корита и нарушаването на естестения приток на вода. 

Според природозащитниците могат да се предприемат мерки за намаляване на риска от наводнения. Андрей Ковачев и Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Балкани" коментираха ситуацията.

Да се направят диги около самите къщи, но да се махнат дигите около земеделските земи, посочи Андрей Ковачев.

Най-големият проблем, който имаме в момента за нашите реки, е застрояването с ВЕЦ-ове, и въобще застрояването на реките като цяло. Когато се намесим в коритото на река, когато я изправим, когато я дигираме и когато нанесем промени в речното корито, много лесно стават проблемите с наводненията, заяви Андрей Ралев.

Изискването на плановете за управление на речните басейни беше до 2014 година да се осигури 75% екологичен минимум в зоните от "Натура 2000", което означава, че една малка водноелектрическа централа има право да хваща до 25 на сто от количеството вода в реката на годишна база. Допълнително изискване беше този минимум да се контролира от автоматични устройства за измерване и данните да са публични, а водата да минава през специални съоръжения, осигуряващи свободната миграция на животните по реката.

В голяма част от нашите реки, особено в планините Родопите, Рила, Пирин, Стара планина в момента няма живот. И това е така, защото действително бяха построени много малки ВЕЦ-ове, които взимат в тръби водата на тези реки, не оставят никаква вода, имат едни много високи стени, през които нищо живо не може да мине през тези стени, коментира Андрей Ковачев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Без наводнения и аварии в община Разлог

Почистените речни корита, улични шахти и канавки, както и извършените укрепителни дейности не допуснаха наводнения, аварии и причиняване на щети в община Разлог при обилните валежи през изминалите дни. Обилните снеговалежи, както и последвалия дъжд през..

публикувано на 02.02.15 в 16:39

Пет села в община Сливен са пострадали от наводненията, има и увредена инфраструктура

Пет села в община Сливен са пострадали от наводненията, има и увредена инфраструктура, съобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът Иван Манчев. Повишеното ниво на река Асеновска е създало опасност и от разрушение на част от пътя Елена – Сливен – Ямбол...

публикувано на 02.02.15 в 15:43

Военни ще помагат за преодоляването на последиците от наводненията в Ямболско

Военнослужещи от Българската армия ще окажат помощ за преодоляването на последиците от наводненията в село Попово, община Болярово, област Ямбол. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев, който посети пострадалия район днес. След обилните валежи..

публикувано на 02.02.15 в 15:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44