Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руският печат продължава да коментира провала на мирните преговори между Киев и източноукраинските сепаратисти в събота в Минск. Според Комерсант на Киев фактически е предложено да се примири с териториалните загуби от последните седмици, когато отцепниците минаха в настъпление. Лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народна република настояват разделителната линия между войските при бъдещо примирие да е там, където днес минава фронтът, посочва изданието. Те предлагат на Киев "да се разберат или при неизгодни условия днес, или при непредсказуеми условия утре", посочва "Комерсант" и допълва, че  Киев още не е готов за компромис при чужди условия.

Целта на европейските посещения на новия премиер Ципрас на фона на трескавото задкулисие е да оправдае очакванията и да запази спокойствие в собствената си партия СИРИЗА до срещата на върха на ЕС на 12-и февруари, коментира в. Вима.

Утре може и да видим "бял дим" от сградата на Еврокомисията, казал високопоставен правителствен източник в Атина във връзка с планираната за утре среща на Ципрас в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва в. Катимерини.

Вестниците във Вашингтон коментират внесения от президента Барак Обама проектобюджет на стойност 4 трилиона долара. Бюджетът на Обама се стреми да отпусне юздите на строгите икономии, пише в. Ню Йорк таймс. Той е повече утопична визия, отколкото прагматичен проект за последните му години на президентския пост. Но в документа има предложения, които могат да срещнат подкрепа дори в неприятелски настроен републикански Конгрес, допълва вестникът. Според Уолстрийт джърнъл настояването за 4,5-процентно увеличение на военните разходи и разходите за инфраструктурни проекти може да даде начален старт на сериозни разговори с лидерите на Републиканската партия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44