Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бедствено положение са области в Западна Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В северния район Еврос има наводнения по поречията на Марица, Арда и Тунджа. Водите на река Арда приляха на много места в северната част на областта.

Критично е положението и по поречието на река Марица на гръцка територия, където водите преминаха критичния праг. Скъса се дига в района на град Ористиада и са наводнени над 30 хиляди декара обработваема земя. Областният управител на Еврос заяви, че и днес продължават да прииждат големи количества вода след изпускане на язовир Ивайловград.

Прекъснато е временно движението по магистралния път от Орестиада към граничния пункт с България – Орменион. Водите преляха върху магистралата. Властите временно спряха движението към границата с Турция при Кастаниес. Силните води разрушиха и част от граничната стена, която Гърция построи, за да спре нелегалното влизане на имигранти. Наводнени са къщи, магазини и ферми.

Три области от западната част на Гърция и днес са в бедствено положение. Части на гражданска защита успяха да достигнат до жители на високопланински села в областта на град Ламия, които трети ден бяха откъснати от  пороите и останаха без ток. Няма пострадали. Дори по островите в Егейско море, където ураганът не нанесе толкова щети, много от пътищата са прекъснати от свлачища.

Постепенно положението в страната се нормализира, но материалните щети са огромни, съобщиха гръцките власти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44