Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се положението в наводнените райони в Сливенско

Нормализира се положението в наводнените села и райони по поречието на река Асеновска в Сливен. Сливенската община търси причините за създадените проблеми и предприема мерки за предотвратяването им. 

Снощи Тунджа се е прибрала в коритото си, положението се нормализира и бедстващи селища няма, но проблемите с наводненията в сливенските села винаги имат за основна причина високите подпочвени води, които наводняват мазета и дворове при дъжд. Проблемите се пораждат най-вече от занемарените отводнителни мероприятия, непочистени канали и шахти, каза кметът на Сливен Кольо Милев.

С годините ние забравяме отводнителните мероприятия и на много места, дори в Жельо войвода имаше един канал, който отводняваше цялото село. Сега там са разтурили земите, каналът е запълнен и селото, при едно наводнение и при подгизване на почвата, става едно блато. Така е и в Биково, така е и в Керна, където не са отцедили районите.

Лоша шега са изиграли изсипваните неправомерно по поречието на река Асеновска инертни материали, които водата отмива, отнася и подкопава подпорните стени на мостовете и неправомерно прекараните през реката водопроводи, силови кабели и комуникации, които сега, според градоначалника, всеки трябва да направи така, както се полага.

И мостове, и мостчета, които се правят, трябва от двете страни да бъдат заустени добре, за да не се получава това увисване във въздуха, пък да не говорим за този стълб, железния, който е в самата река Асеновска, неукрепен. При подливането се наклони на една страна и се наложи да изключваме осветлението на Бяла и общината и затова сме поели ангажиментите, както свлачището, което вече е овладяно в Раково, така и по поречието на Асеновска надолу ще вземем мерки и ще се ликвидират последствията, и всички мостове да ги укрепваме веднага.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44