Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички пътни знаци светват

Снимка: РАДИО ВИДИН

Предстои подмяна на пътните знаци. До 1-ви май следващата година всички знаци ще бъдат подменени със светлоотразяващи. Част от знаците в участъци с концентрация на катастрофи ще имат допълнителен контур или жълтозелен светлоотразителен фон. Въвеждат се и нови указателни знаци и изисквания към маркировката.

Д 7А и Д 8А ще са новите пътни знаци, които ще оказват начало и край на скоростните пътища. Друг нов знак, Е 24, ще дава информация за мястото и пътния участък, на който се осъществява контрол чрез стационарни или нестационарни автоматизирани технически средства или системи. С промените се въвежда задължително изискване зелената светлина, която разрешава преминаване през платното на пешеходци, да е придружена от звуков сигнал, за да се улеснят незрящите.

На кръстовища с интензивно движение ще се поставят устройства за отчитане в обратен ред на времето на зеления и червения сигнал.

Пътната маркировка, която оказва временна организация на движението заради ремонт, ще е в оранжев цвят, а маркировката на платната ще може да се прави и с друг материал освен боя. Тази, която очертава края на пътното платно вече ще трябва да е с непрекъсната линия. Така ще се осигури безопасност при намалена видимост.

Постановлението на правителството ще влезе в сила с отлагателен срок от три месеца, за да може да се разработят нови въпроси за изпитните тестове и промени в обучителните планове на кандидат-шофьорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44