Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият растеж в ЕС ще достигне 1,7% през тази година

Европейската комисия (ЕК) за пръв път след 2007-а година излезе с по-оптимистични очаквания за европейската икономика. Според представената зимна икономическа прогноза растежът в Европейския съюз (ЕС) през тази година ще достигне 1,7 на сто, а в еврозоната 1,3 процента. Преди четири месеца очакванията бяха за малко по-ниски стойности. Сега те са леко повишени и за България, където се залага ръст от 0,8 на сто през тази година, както и връщане към позволените стойности на държавния дефицит.

Растежът в България е по-бавен заради продължаващи насрещни ветрове, пише в документа, като са посочени конкретно все още слабите инвестиции, ниското потребление, ограничената активност на основни търговски партньори и геополитически напрежения. За догодина очакванията са за ръст от един процент или наполовина на средноевропейския. След като достигна връхна точка през 2013-а, безработицата у нас постепенно ще спада, пише Еврокомисията. Днешните й предвиждания са по-оптимистични в сравнение с есенната прогноза от ноември за 10,4 на сто безработни до 2016-а. След резкия скок на дефицита през миналата година очакванията са той още през тази да бъде овладян до допустимите 3 процента, а догодина да слезе под тях.

Като възможен риск Комисията посочва ефективността на изпълнение на бюджета, а като позитивен фактор – намерението на правителството да пренасочи средства от частните пенсионни фондове към държавната система, което ще подобри равнището на дефицита.

Дългът на България, който в последната година нарасна с близо 10 на сто, се очаква да остане в границите между 28 и малко над 30 процента през тази и следващата година, при условие че не бъдат поемани нови задължения в подкрепа на финансовия сектор. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44