Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сраженията в Донбас продължават да взимат жертви

| обновено на 05.02.15 в 15:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Заместник председателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че ако Съединените щати започнат да доставят оръжия на украинската армия, конфликтът ще се задълбочи:

Ако действително започнат доставки на смъртоносно оръжие, то ще станем свидетели на още по-голяма ескалация на конфликта. Това по никакъв начин няма да доведе до примирие или до изпълнение на Минския меморандум. И наистина тогава ще има огромно количество нови жертви.

Говорителят на ЛНР Владислав Дейнего изрази надежда, че Киев ще започне конструктивен диалог с двете области:

Аз тая надежда, че този процес ще се задвижи и Украйна най-сетне ще започне конструктивен диалог. Последната ни среща беше крайно непродуктивна, защото украинската страна не беше подготвена.

14 жители на Донбас са загинали, а други 44 са били ранени в резултат на обстрел от правителствените войски. Това съобщи ТАСС, като се позова на бунтовниците, контролиращи Донецк. По данни на властите в Киев на територията, контролирана от армията, са дадени шест цивилни жертви. Разрушени са много жилищни сгради, има повредени трансформаторни подстанции и близо 7000 домакинства са без газоподаване, отбелязват местните власти.

Сраженията за стратегическия град Дебалцево продължават. Украинската армия е дала през последното денонощие петима убити и близо тридесет ранени, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Украинската армия използва срещу сепаратистите системи "Смерч", заяви главнокоманващият щаба на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин: Противникът започна да използва системи, които досега никога не е използвал системи "Смерч". Вече съм обяснявал как при пълен залп на такава система, районът на поражение е колкото осем футболни игрища.

Ракетите от системи "Смерч" се изстрелват на разстояние 70-80 км и опълченците няма как да възпрепятстват пускането им, отбеляза Басурин. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44