Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високата вълна в Русенска област вече преминава

Снимка: Областна администрация - Русе

Пикът на високата вълна в Русенска област беше днес и вече преминава. Започва работата по отстраняването на последствията. Само в община Иваново щетите надхвърлят 120 000 лева. Това каза областният управител на Русе Стефко Бурджиев, който следи денонощно ситуацията с преливането на реките в региона.

Високата вълна по поречието на Русенски Лом доведе до замътване на кладенците в района на Божичен, които подават вода за Кошов, Червена вода и Иваново. Това е наложило водоснабдяването в четирите села да бъде изключено и водата да се доставя с водоноски. С помощта на Българския червен кръст в Русе е осигурена бутилирана вода за училищата, детските градини и социалния патронаж в засегнатите села. Пораженията все още не могат да бъда изчислени с точност, тъй като водата е висока, но мостовете в Кошов и Красен са неизползваеми, а дигите имат повече от 10 скъсвания. Факт е, че повече от 500 декара в областта са заблатени и напълно са унищожени есенниците в тях. 

Областният управител Стефко Бурджиев продължава да следи ситуацията в региона и вече има план за действие след отдръпването на водата.

Падне ли нивото на Лом, първото нещо, което ще направим е да срежем на подходящи места дигите, ние нарочно ще ги срежем, за да могат да се оттеглят тези блатни води, ще ги нарека, в зоната на питейното водоснабдяване и след това търсим начин да тампонираме, както тези нарочно направени срезове, така и там, където реката сама си направи.

Причината за голямото водно количество по поречието на река Русенски Лом, както и на двата й основни притока, е в резултат на обилните валежи и формирането на огромни количества карстови води, които само от района на Писанец увеличават водния поток двукратно. Според специалисти водата не успява да се оттегли, тъй като Дунав също е висок и създава "тапа" за оттока на вътрешните реки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44