Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството разработва програма за спешно овладяване на свлачищата

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

Това обяви в Благоевград министър Лиляна Павлова

Щетите от активизирали се свлачища в страната до момента надхвърлят 13 милиона лева. Дъждовете се върнаха и това ни кара да бъдем нащрек всяка минута, каза министър Павлова:

Ситуацията е много тревожна и много критична, защото ние всяко денонощие отчитаме активирани свлачища, повечетно от тях, разбира се, касаят и пътища и пътни участъци.

С оглед  на това правителството спешно разработва програма  за укрепване на опасните свлачища :

Програмата е разработена в три посоки. Първо ще очакваме от всички областни управители там, където имаме засегната публична и държавна инфраструктура, да подадат своите заявки в Комисията по бедствия и аварии. След което ще направим анализ и ще видим каква част от тези проекти ще ги окрупним в една обща апликационна форма и ще ги подадем по линия на фонд "Солидарност"  в Европейската комисия с надеждата да получим от там финансиране, въпреки че то не е много голямо като процент. Паралелно с това всички останали проекти ще се разглеждат и приоритизират от Комисията по бедствия и аварии, които ще бъдат финансирани от бюджета.

Министър Лиляна Павлова пое ангажимент да бъде направен специален анализ в участъка през прохода Предел, в който през последните три месеца падна подпорна стена, откъсна част от пътя и има видима тенденция към активизиране на свлачищни процеси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44