Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Муса Ахмед и петимата му привържненици остават в ареста

Ахмед Муса Ахмед
Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста Ахмед Муса Ахмед и петимата му привържненици, обвинени в пропагандиране на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Изненадващо, стана ясно, че единствената жена в групата - Александрина Ангелова, е дала свидетелски показания  срещу Ахмед и хората му,  заради което вече е на свобода срещу 5 хиляди лева парична гаранция. 

Според показанията на Александра Ангелова и на 20 други свидетели, Ахмед и негови поддръжници са прекарвали през България към Сирия босненски джихадисти с френски и германски паспорти. Адвокатът на Ахмед, Елвира Панкова заяви, че да се возиш в една кола с джихадисти не е престъпление, а що се отнася до обрата обвинената Александрина да се превърне в основен свидетел: "Това е обичайна практика на Прокуратурата да ползва такива прийоми. Да освободи някой от обвиняемите от ареста, за да си доказва обвинение".

Твърди се, че тя е мозъкът на групата на Ахмед.

Вярно ли е, че Главнят мюфтия е дал лично документите за ваиз на Ахмед Ахмед?

"Да. Тогава той е бивш председател на Висшия мюсюлмански съвет. Може да проповядва в цяла България. Има свидетелство за "имам хатип".

Другият адвокат на Ахмед - Хари Харалампиев, ще поиска нова съдебно-медицинска експертиза, за да докаже, че клиентът му е невменяем: "Ако се докаже, че той е невменяем, самата невменяемост означава снемане на наказателна отговорност".

Прокуратурата поиска съдът да не допуска нови искания за отмяна на постоянния арест на шестимата задържани в следващите два месеца. Днешното съдебно решение може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд на 12-ти февруари.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44