Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуловското село Долец търси половин милион лева за изграждане на защитни съоръжения

Снимка: Любо Андреев

Над половин милион лева са необходими за изграждането на защитни съоръжения в дуловското село Долец, което беше потопено от приливна вълна за втори път през последните 5 месеца. Подобни разходи обаче са непосилни за общината в Дулово и селото продължава да е изложено на риск от наводнения.

Най-евтиният вариант селото да бъде защитено е прокопаването на канал по пътя на водата, който да я отвежда извън населеното място. Такова е становището на специалисти по водно строителство след извършен оглед на място.

Трябва да се изградят нови съоръжения - поне два моста в този участък, надолу също един мост, да бъде оформен канал, с добре оформени откоси, побиращ водата, която идва от по-горе. Долу, както се вижда от огледа, има изграден язовир. Може би там да се събира. Трябват проучвания на терена - геоложки доклади, избиране на изпълнител, обяснява един от тях.

Подобно съоръжение ще струва над половин милион лева, а общината няма как да ги плати, обясни кметът Юксел Ахмед:

Абсурд! Просто със собствени усилия община Дулово няма как да се справи. Трудно ще бъде и за най-богатата община, а да не говорим за такава община като нашата.

Кметът ще търси съдействие от областни управител и от народните представители от региона, както и възможности за финансиране от оперативните програми. Това обаче ще отнеме време, а никой не може да прогнозира кога ще връхлети поредната приливна

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44