Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над един 1 500 000 лева са необходими за укрепване на свлачищата в селата Плетена и Осина

Снимка: Кети Тренчева

Над един милион и петстотин хиляди лева  са необходими за укрепване на опасните свлачища в  селата Плетена и Осина , които остават в бедствено положение. Ако в близките няколко дни не се  изготви и приеме проект за аварийно-спасителни дейности, ще се наложи да евакуираме стотици хора, каза  за Хоризонт кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Една къща виси на ръба на свлачището в село Плетена, плевнята е погълната от срутването в края на миналата седмица. Половината от улицата, асфалтирана преди 20-ина дни, е тръгнала към пропастта. Семейството учители от пострадалата къща не са спали 7 дни.

Не мога да си събера мислите, честно да ви кажа, казва съпругът.

Спокойна съм, когато съм навън, вътре ме е страх, просто ме е страх. Знам ли кога какво ще се случи, допълва жена му .

Не че не сме мигли да се изселим, но тук са ни роднините, тук ни е смисълът на живота, обяснява мъжът.

Спешно от Испания днес се върна техен съсед, чийто нов и още необитаем дом е следващата потенциална жертва на свлачището.

Ако не се предприемат спешни действия и активните процеси на свличане продължат, застрашените къщи стават над 50.

Пътят за село Осина, който е единствената връзка на местните хора, е подкопан от свлачища на три места в разстояние на около 400 метра. Тук възстановяването ще струва около половин милион лева, по изчисления на експертите от "Геозащита". Непочистени канавки на главния път за Доспат, който е над него, е причина за огромните щети, убеден е кметът на селото Славчо Хаджиев:

Много страшно е в момента. Всеки момент очакваме да се скъса и ние нямаме алтернатива откъде да влезем в селото. Трябва да се реагира на момента, природата не чака дали е почивен ден, дали е другите дни.

Повечето хора от двете бедстващи села в община Сатовча са на ръба на нервна криза. Родителите от Осина се заканват да не пускат децата си на училище и детска градина по опасния път.

Областният управител на Благоевград, който цял ден бе в бедстващия район, е изпратил експертните становища до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44