Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция с проекти за защита от български наводнения

каскада горна арда
Снимка: БГНЕС

Турция ще изпълнява проект, който включва построяването на канал и язовир в района на Одрин, където се събират извиращите от България реки Марица, Тунджа и Арда. Според турските власти това е единственото възможно решение, за да отърват одринския регион от наводненията на общите реки, от които гражданите търпят големи поражения и щети, подчерта валията на Одрин Дурсун Али Шахи. До няколко месеца ще бъде изготвен проект на стойност 100 млн. лири и ще бъде обявен търг за избор на изпълнител. Проектът включва изграждането на канал или по-точно тръбопоровод извън Одрин, дълъг 7 км.,чрез който ще бъдат отбити водите на Марица малко преди участъка, където се събира с Тунджа. "Така ще премахнем риска от наводненията, причинявани от валежите. Няма да се страхуваме от това,че са изпуснали язовирните води от българска страна, сами ще си контролираме положението и ще взимаме мерки."

А другият план предвижда водите на река Тунджа да се пренасочват към язовир Чомлеккьой и в летните месеци с помпи ще се отвеждат към земеделските площи за напояване.

В Одрин след спада на дебита на Марица и Тунджа, които наводниха града в неделя, обстановката се нормализира. Отворен е за движение пътят, свързващ центъра на града с махалата Къраач, която бе наводнена. Войници с хеликоптери, пожарни, спасителни екипи участваха в спасителните работи, при които бяха евакуирани около 3 хиляди души. В Одрин е сформирана кризисен щаб, който ще продължи да действа до понеделник предвид на това,че през уикенда пак се очакват валежи. Изчисляват се щетите, които са огромни. Турският министър на горите и водите Вейсел Ероглу обвини българските власти в недобросъвестност по отношение на контрола на язовирите на Марица,Тунджа и Арда. В изказване пред депутатите в турския парламент, той заяви,че бил изготвен проект за общ язовир на река Тунджа с България, който нарече "проект на дружбата", но въпреки изминалото време не са успели да постигнат консенсус, поради незаинтересованост от българска страна, което е причинило последните наводнения. Твърди се,че земеделските стопани от Одринско имат право да съдят България в Европейския съд за човешките права, заради щетите от наводненията, но засега няма официално повдигнати обвинения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44