Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детайлното медийно отразяване на случаите на самоубийства води до завишаване на броя им

Снимка: БГНЕС

Детайлното медийно отразяване на случаите на самоубийства води до завишаване на броя им. Това сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи. В рамките на проект за подобряване на психичната грижа у нас медици ще бъдат обучавани да разпознават хората, решили да посегнат на живота си. Д-р Владимир Наков от сектор "Психично здраве" в центъра:

Около 70 процента от хората, които са посегнали на живота си, две седмици преди това са посетили терапевт – било личен лекар, било специалист, но не и психиатър. Основната интервенция трябва да бъде в тази група. По отношение на медиите, когато ситуацията бъде представена ясно, кратко и обективно, има много по-голям структуриращ ефект и много по-голям предпазващ ефект за хората, които са в кризисна ситуация.

Между 5 и 10 години по-млади са българите, които посягат на живота си, спрямо статистиката от преди 10 години.

Очаквайте още по темата в предаването "Хоризонт до обед".

Репортажът на Надежда Цекулова, излъчен в предаването "Хоризонт до обед", можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44