Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегия за развитието на денталната помощ предлагат българските зъболекари

91 процента от децата в София имат кариеси. Данните са на стоматологичния факултет в София. Изследването показва още, че 12-годишните деца имат средно по 4 кариеса, а около навършване на 18 години развалените зъби вече са 6. Сдружението на българските зъболекари представи днес своя стратегия за развитието на стоматологичната помощ в България.

Да се създаде фонд на денталните заболявания при социално слаби, поискаха от сдружението на българските зъболекари. Според анализа на сдружението, зъбното здраве на българина се влошава с всяка изминала година. Това се дължи на липсата на заинтересованост и от страна на съсловната организация "Български лекарски съюз", заяви заместник-председателят на сдружението д-р Георги Цалов. По думите му, в момента Националният рамков договор заплаща само дейности, които стимулират влошаване на зъбното здраве, а не подобряването му.

Ако в София почти всички деца имат по някой развален зъб, то в малките населени места има деца с по три-четири извадени постоянни зъба, коментираха още зъболекарите. От сдружението на българските зъболекари настояха за среща с министъра на здравеопазването, на която да предложат стратегия за развитието на денталната помощ.

Репортажът на Надежда Цекулова, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44