Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция продължава да настоява за мостово споразумение по дълга

| обновено на 09.02.15 в 15:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис съобщи, че ще се срещне с финансовите министри от еврозоната, за да им представи молбата на Гърция за мостово споразумение по дълга на страната. Варуфакис потвърди решимостта на новите управляващи в Атина да не спазват т.нар. "спасителен план" на финансови икономии. По думите му той представлява "токсична мечта". 

В отговор германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция трябва да договори пълна програма с кредиторите си, ако иска да си осигури финансовата подкрепа на ЕС. Шойбле подчерта, че не разбира как Атина смята да се справи със спешната помощ, която иска от Европа.

По-рано премиерът на Гърция Алексис Ципрас на обширна реч пред парламента заяви, че не е готов да продължи досегашната програма на кредиторите и настоява за ново споразумение. Опозиционните партии в Гърция подкрепят действията на премиера. Според допитванията 72% от гърците също са съгласни с политиката на правителството.

Атина настоява за сключване на междинна програма с кредиторите, за да има възможност да обслужва задълженията си. Това заяви премиерът Ципрас в програмна реч пред парламента и допълни:

Ние предлагаме стратегия не само за Гърция, но и за всички народи в Евросъюза. Проблемът с дълга не е само на Гърция и никога не е бил единствено гръцки. Кризата не засегна само нас. Тя е европейска и решението за излизане от нея ще бъде общо за цяла Европа.

Акцент в програмата на правителството се поставя върху преодоляване на хуманитарната криза и постигане на икономическата самостоятелност на страната. Гърция започва "война" срещу корупцията и укриването на данъци, проблеми, върху които се базират и голяма част от негативните оценки на кредиторите.

Коментарите по речта на премиера са категорични, че новото правителство в Атина няма да подпише удължаване на спасителния план с кредиторите, което е риск за отношенията между Гърция и Брюксел. Дори от консервативната партия "Нова демокрация", основната опозиционна сила, съобщиха, че подкрепят усилията за взаимноизгодно решение с кредиторите.

Официалната позиция на европейските лидери ще стане ясна след срещата в Брюксел на 12-и февруари.

Днес продължават дебатите в парламента по вота на доверие на кабинета "Ципрас". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44