Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ ще предложи да се приеме декларация за неучастието на България във военни действия в Източна Украйна

| обновено на 10.02.15 в 16:41

Парламентарната група на АБВ ще предложи на Народното събрание да приеме декларация за неучастието на България  във военни действия  и подкрепа на усилията за мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Това обяви лидерът на партията Георги Първанов и обясни, че декларацията ще бъде още днес в деловодството на парламента:

Настояваме България да се обяви против всякакви форми на силова намеса на трети страни в събитията в Черноморския регион преди всичко. Смятам, че в момента да се правят доставки на военна техника, която иначе е много необходима на България, но в този момент това би могло да се приеме като лош знак в подобна напрегната ситуация. Така че аз съм против, както и не бих приел и не бих подкрепил да се увеличава военното присъствие чрез военни части и допълнителни контингенти. В този момент -  категорично не. Такава декларация мисля, че ще успокои българското обществено мнение и ще даде един силен знак към нашите международни партньори.

АБВ ще предложи българските университети  да приемат за обучение наши сънародници от Украйна с подкрепата на държавата. Председателят на парламентарната група на АБВ проф. Борислав Борисов увери, че има осигурени бюджетни средства:

Миналогодишният прием за студенти, осигурен със средства, е 71 хиляди. Това прави 18 хиляди места свободни, защото практиката показва, че между 8000 и 10 000 места в университетите остават свободни, за които в бюджета има предвидени средства и тези места можем да ги предоставим за обучение на българите от Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44