Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за диагностициране и лечение на миомите при жените

Снимка: БГНЕС

В 15 града в страната започва информационна кампания и проследяване на терапията на пациентки с миомна болест.

Около половин милион българки имат миома на матката. Често след диагностицирането миомата нараства, предупреждава д-р Мадлен Китанова от болница "Шейново": 

Ако не се лекуват, понякога миомите стигат гигантски размери и имали сме случаи на оперирани жени в болницата, които са били с миоматозна матка, увеличена колкото 7-8-месечна бременност. Тази миома притиска и смущава функцията на всички органи, които се намират и в малкия таз, и в корема. Освен кръвотеченията, които допълнително влошават състоянието, защото водят до тежка анемия, самата операция при такива размери е доста по-рискова и протича тежко, както за хирурга, така и за пациента, и възстановяването след такава операция също е трудно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44