Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев предупреди за опасностите от поемането на нов външен дълг от 8 млрд. евро

Снимка: БГНЕС

БСП предупреди, че управляващите предлагат на Народното събрание да ратифицира Договорите на правителството с чуждите банки за поемането на нов външен дълг от 8 милиарда евро за следващите две години.

Депутатът Румен Гечев определи като скандал, че предложението е внесено часове преди обсъждането му днес на извънредно заседание на бюджетната комисия. Гечев коментира, че така управляващите искат да си осигурят финансово спокойствие до 2017-а година:

Нека да знаят българските граждани, че става дума за около 10 000 лева на всяко живородено дете в България, които ще трябва да плаща през следващите десетилетия. Това е абсолютно неприемливо - по такъв начин да се подхвърля на парламента 16 милиарда лева нов дълг. Ние сме категорично против това решение, защото натоварването на българската икономика с такъв дълг показва, че ние влизаме в опасната зона директно на 60-те процента от брутния вътрешен продукт. Освен това в последните дни излизат наяве скандални факти около банката  HSBC. Удивителното е, че в проектодоговора, който се предлага за ратификация в парламента, един от агентите по договора е именно банка HSBC.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44