Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново е център на акцията "Деца помагат на деца"

Във всички училища и забавачници в община Велико Търново ще бъдат поставени касички за националната кампания "Жълти стотинки", която се организира от сдружение "Съзидание". Тази година Велико Търново е център на акцията под мотото "Деца помагат на деца". Даренията ще бъдат предоставени на областната болница "Д-р Стефан Черкезов".

Кампанията, която започна през 2008-а година, сега ще събира от децата жълти стотинки за нови кувьози в неонатологията на великотърновската болница, съобщи координаторът на сдружение "Съзидание" Йорданка Венкова.

Когато докоснеш сърцата на децата ни и ги вдъхновим те да помагат на други деца, така ще ги възпитаме, че те наистина могат да бъдат полезни.

Имаме нужда от нови кувьози, защото сегашните десет са отпреди десет години и само два от тях са интензивни, каза началникът на неонатологията, д-р Кина Николова.

За миналата година през интензивен сектор са преминали около двеста деца. В кувьозите се поставят не само недоносени деца, а и доносени, които са родени с проблеми и със забавена адаптация на новороденото. Недоносените деца за миналата година са 88, в сравнение със страната 10 процента недоносеност, при нас тя е 13,8 %.

Освен в учебните заведения касички за кампанията "Жълти стотинки" ще бъдат поставени във всички центрове за услуги на гражданите, в концертни и спортни зали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44