Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 имигранти са загинали край либийските брегове

Броят на удавилите се край бреговете на Либия имигранти, отправили се към Италия, е над 300 души. Италианската брегова охрана успя да спаси девет от тях.

Пред представители на Международната имигрантска организация и Върховния комисариат към ООН за бежанците, оцелелите разказват, че на общо четири гумени лодки имало към 420 души. Потеглили са от либийския бряг без храна и вода. Трафикантите им иззели всичко, което носели със себе си. Условията за пътуване били ужасяващи с такива плавателни съдове при морско вълнение от седем бала. Две от лодките потънали, една се издирва, а в тази на оцелелите 9 бежанци, останалите измръзнали.

До момента се знае за 203-ма загинали, сред тях момиченце на 12 години. Средната възраст на имигрантите е 25 години. Те са от Мали, Нигерия, Кот д’Ивоар, Сенегал. За повечето от тях, Либия е била транзитно място, докато други били на работа там и  принудени насила да се качат в лодките.

Във връзка с трагедията, Съветът на Европа отхвърли европейската мисия „Тритон”, заменила италианската „Маре Нострум”, тъй като не била на висота. В комюнике се уточнява, че Европа се нуждае от ефикасна система за наблюдение и оказване помощ в Средиземно море.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44