Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската криза и риска от тероризъм ще обсъждат в Брюксел лидерите на страните от ЕС

Кризата в Украйна и резултатите от мирните преговори ще бъдат централна тема на предстоящия по-късно днес в Брюксел Европейски съвет.

Друга водеща тема за неформалната среща на държавните и правителствените ръководители ще е борбата с тероризма. Укрепването на външните граници е сред мерките, които ще се обсъждат, като България ще настоява да бъде приета в Шенген с цел повишаване на сигурността.

Приоритетът „Шенген“ ще бъде лансиран от премиера Бойко Борисов пред Европейската народна партия и на Европейския съвет, и от лидера на ПЕС Сергей Станишев пред европейските социалисти. Двете най-големи паневропейски партии ще имат координационни срещи преди Европейския съвет, а преди тях такава среща ще имат и Борисов и Станишев, за да уточнят позициите и аргументите си. И двамата са на мнение, че в условия на повишена заплаха от тероризъм приемането на България и Румъния в Шенген ще увеличи сигурността на целия Европейски съюз и не трябва да се отлага повече.

По време на съвета държавните и правителствени ръководители на 28-те ще обсъждат още въвеждането на регистър на пътниците на европейските авиокомпании и съвместни мерки срещу трафика на оръжие, финансирането на терористични мрежи и радикализацията през интернет. Обмяната на повече информация между службите на страните-членки и сътрудничеството с държави от Средиземноморието и Близкия Изток, които също са обект на терористични атаки и заплахи, са сред другите антитерористични действия, които ще бъдат на вниманието на държавните и правителствени ръководители.

По време на заседанието на Европейския Съвет, което ще е първо за новия гръцки премиер Алексис Ципрас, ще се обсъждат и финансовите проблеми на Гърция, решения обаче не се очакват. Такива може да има най-рано следващия понеделник на редовното заседание на Еврогрупата, съобщи тази нощ нейният председател Йерун Дийселблум, след първия кръг разговори с гръцките представители в този формат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44