Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарски експерти ще установяват причините за повредата в един от правителствените самолети

| обновено на 12.02.15 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Швейцарски експерти се очаква да пристигнат днес у нас, за да установят причините за повредата в един от правителствените самолети, който кацна снощи принудително на летище София, заради неприбран колесник. По време на полета на борда бе и премиерът Бойко Борисов.

Малко над час е кръжал правителственият "Фалкон", след като проблем с прибирането на колесника забави пътуването на премиера Борисов.

След излитане лявата основна стойка не се прибра и в момента просто трябва да редуцираме теглото, за да стане такова за кацане. В момента сме със спуснат колесник и решението ни е да върнем обратно.

Транспортният министър Ивайло Московски:

От тук нататъка самолетът е на стоянка под видеонаблюдение, запечатан, под охраната на НСО. Възможно най-бързо ще пристигне екип от Швейцария, от компанията, която има договор за сервизиране на "Фалкон"-а и съответно ще бъдат изработени експертизи и доклади, за да преценим всъщност, дали проблемът е чисто технически или съществуват и други варианти. До момента не е имало технически доклад, в какъвто и да е период, който да е констатирал каквато и да неизправност на самета. Случва се за първи път - невъзможност на левия колесник да не се прибере.

Московски каза обаче, че изпълнителният директор на авиотряда е подал оставка заради несъгласие с финансирането му:

Неговите аргументи са такива - той твърдеше, че с финансовият бюджет, с който разполага не би могъл да подържа в нормална кондиция авиотряда.

Транспортният министър не обвърза напускането на изпълнителния директор на авиотряда с инцидента, защото тепърва ще бъде правена проверка от фирмата.

В Брюксел, където премиерът пристигна по-късно с резервния правителствен самолет Еърбъс А319, той коментира, че пилотите са били безупречни. Попитан дали допуска саботаж, Борисов уточни, че авариралата машина е поставена под наблюдение и се очакват резултатите от огледа на експертите.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44