Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама поиска от Конгреса да гласува резолюция, която да му разреши официално използването на военна сила срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса да гласува резолюция, която да му разреши официално използването на военна сила срещу "Ислямска държава". Това е първото подобно искане от американски президент след като през 2002-ра Джордж Уокър Буш получи разрешение за обявяване война на Ирак. Ако законодателите гласуват проекта в сегашния му вид, той ще бъде валиден за период от три годни, като по този начин ще остане в сила и в началото на мандата на новия обитател на Белия дом.

При представянето на предложението си Обама даде да се разбере, че намерението му не е изпращането на сухопътни войски.

Убеден съм, че Съединените щати не трябва да бъдат въвличани отново в една продължителна сухопътна война в Близкия изток. Това не е в интерес на националната сигурност и не ни е необходимо, за да победим "Ислямска държава".

Президентът допълни, че за сухопътните операции се разчита на местните сили, които според него са най-добре запознати с локалните действия на "Ислямска държава".

В проекторезолюцията не се изключва пряката намеса на американски бойци. Предвижда се използването на специалните части и други отряди по необходимост като в случаите за спасяване на заложници или залавяне на джихадистки лидери.

Очаква се предложението на Барак Обама да бъде обсъдено от законодателите в следващите няколко седмици. Някои конгресмени са за по-агресивни мерки на САЩ и изпращането на сухопътна армия, докато други не са склонни да подкрепят още една дълга военна кампания като се има предвид цената на войните в Афганистан и Ирак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44