Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие промените в Закона за МВР и в Закона за забрана на химическото оръжие

| обновено на 12.02.15 в 14:30
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промените в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори. С тях се прецизират разпоредбите, отнасящи се до реда и условията за издаване на документи за износ, внос и трансфер на химическите вещества и техните прекурсори в обхвата на Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване.

Депутатите приеха окончателно и промените в Закона за МВР, с които Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" преминава от ДАНС към министерството, а Главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван от президента по предложение на правителството.

Развитието в професионалната кариера в МВР ще се осъществява чрез преминаване на по-висока длъжност въз основа на конкурс. Условията и реда за провеждането му ще се регламентира с наредба от министъра на вътрешните работи. В структурата на ДАНС се правят промени, които целят Агенцията да се разтовари от неприсъщи функции и да фокусира дейността си върху контраразузнавателния й характер, както и върху информационно-аналитичната й дейност. Чрез изменения в преходните и заключителни разпоредби на закона ГЕРБ опитаха да прекратят мандатите на главния секретар на МВР и на председателите на ДАНС и ДАТО като запишат, че месец след влизането в сила на този закон, заварените с тях правоотношения се прекратяват. В същия срок правителството трябваше да предложи на президента да издаде указ за назначаване на главен секретар на МВР и на председатели на ДАНС и ДАТО. След половинчасова почивка обаче Пламен Нунев от ГЕРБ заяви, че оттегля предложението си.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков благодари на депутатите за приетите законови изменения:

Независимо от политическото противопоставяне, сигурен съм, че повечето от вас, ако не и всички смятат, че мястото на ГДБОП не е в ДАНС, а във вътрешното министерство, че е най-добре наистина кариерата на един служител да се развива чрез конкурс, както и да има по-добро социално партньорство и по-добра правна уредба на синдикалната дейност.

Министър Вучков посочи още, че през тази година разузнавателните служби трябва най-сетне да имат своя законодателна база.

Народните представители ще обсъдят и законопроекта за допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, с който се въвежда понятието осиротели произведения и звукозаписи. Това са голям брой носители, за които не е известно кои са притежателите на авторски права или къде е тяхното местонахождение. С промяната в закона ще се определи редът, по който тези записи могат да бъдат ползвани от публичните институции и от обществените радио и телевизионни организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44