Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България последна по свобода на словото сред страните-членки на ЕС

| обновено на 12.02.15 в 11:44

България остава последна сред страните от Европейския съюз в годишната класация на "Репортери без граници" за миналата година. Страната ни е на 106-то място от общо 180 държави в света - с 6 позиции по-надолу спрямо предишното класиране на организацията, когато беше поставена на 100-ното място.

От „Репортери без граници” предупредиха, че България би могла да падне още по-надолу в класацията заради глобата от 150 хиляди лева, наложена от Комисията за финансов надзор на издателя на вестниците "Капитал" и "Дневник" "Икономедия" с мотива създаване на паника на банковия пазар и отказ за издаване на източниците на информация. От „Репортери без граници” уточниха пред „Хоризонт”, че преди 2-3 дни са получили писмен отговор от комисията за нейното решение, който обаче още не е разгледан.

Сред европейските страни, малко след нас се нареждат Черна гора и Македония, а значително по-назад са Русия и Украйна. Пред нас са държави като Албания, Косово, Република Конго, Киргизстан, Того, Никарагуа. Начело на класацията отново са скандинавските страни, като на първите три места са съответно Финландия, Норвегия и Дания. Последна е Еритрея, а на предпоследно място – Северна Корея. От организацията съобщават, че има драстичен спад в свободата на словото в световен мащаб през 2014-та година заради военните конфликти и финансовата криза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44