Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Станишев заедно ще полагат усилия за приемане на страната ни в Шенген

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и лидерът на ПЕС Сергей Станишев имат обща позиция и заедно ще полагат усилия за приемане на страната ни в Шенген. Двамата се договориха за това на среща в Брюксел.

Инициативата дойде от Сергей Станишев, който в момента председателства координационната среща на ПЕС преди Европейския съвет и смята да постави въпроса там и да настоява за подкрепа от държавните и правителствени ръководители от левицата:

Всички знаят, че по политически причини България не се допуска в Шенген. Докато съществува тази Берлинска стена в ЕС, няма да има обща ефективна сигурност.

Премиерът Бойко Борисов, който в момента участва в срещата на ЕНП, също за пореден път ще поиска от колегите си там Шенгенското ни членство да не бъде отлагано повече. Според Борисов една от причините то още да не е факт са вътрешнопартийните противоречия и взаимните атаки по темата:

Като в по-тесен кръг като си говорим със Станишев, вината си е и в нас. Ние изпълнихме всички критерии, а умирахме да си ползваме за вътрешнопартийните битки темата "Шенген" и направихме така, че отстрани хората като ни слушат да считат, че не сме готови.

Днешният Европейски съвет е неформален, решения по въпроса не се очакват.

Чуйте подробностите от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44