Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на май трябва да бъде взето инвестиционното решение за изграждане на интерконекторната връзка България - Гърция

Снимка: БГНЕС

До края на май трябва да бъде взето инвестиционното решение за изграждане на интерконекторната връзка между България и Гърция. За това са се договорили енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Панайотис Лафазанис, които участват в работата на първата среща на Консултативния съвет за изпълнение на Южния газов коридор.

В събитието, което се провежда в азербайджанската столица Баку, участват заместник-председателят на Европейската комисия по енергетиката Марош Шевчович, министри и представители от България, Турция, Гърция, Грузия, Азербайджан, Албания, Италия и САЩ. Те са се разбрали за ускоряване на строежа на проекта.

На форума страната ни е представена от енергийния министър Теменужка Петкова, която е посочила, че осъществяването на Южния газов коридор ще даде на Европа сигурност и независимост на енергийните доставки. По нейните думи, газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от развитието на проекта.

Според Петкова двете връзки заедно с цялата ни газопреносна система ще осигурят достъп до южния коридор не само на България, а и на страните от Централна и Югоизточна Европа. Очакването е по този газопровод да се доставя синьо гориво от новите находища в Каспийския регион и Близкия изток.

Министър Петкова е представила и идеята на страната ни за изграждането на газов хъб, който би могъл да разпределя както природен газ от  Русия, така и идващия от Южния газов коридор азърбайджански газ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44