Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямото консултантско изложение за обучение в чужбина ще се проведе тази събота и неделя в София

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безплатни консултации и много нови възможности за обучение ще предложи най-голямото консултантско изложение за кандидатстване в чужбина. Представители на над 70 елитни западни университета пристигат у нас, за да се срещнат с българските кандидати на 14-и и 15-и февруари.

По данни на една от консултантските фирми за образование, всяка година между 10 и 15 процента от българските зрелостници са с нагласата да кандидатстват в чужбина, а над 90 процента от провалените кандидатури са заради получени по-слаби оценки от матурите:

Като резултат от тази тенденция, както и завишените критерии на университетите, идва да покаже, че реформите в българското средно образование са наложителни и не е случаен фактът, че в момента те текат, обясни Светлан Данев, собственик на консултантската фирма.

Поради тази причина университетите във  Великобритания повишават критериите и изискват отлични оценки на матурите по математика, най-вече за инженерните и за IT специалностите, а Дания, където бакалавърските програми са безплатни, въвежда квоти за националностите по тези специалности. Тази година документи да се обучават на Острова са подали 2 130 българи. С тези кандидатури България си запазва мястото в топ 10 на европейските страни, които изпращат най-много студенти във Великобритания.

На изложението ще бъдат представени и две нови дестинации - Полша и Лихтенщайн, които ще представят програми по архитектура и финанси.

Най-голямото консултантско изложение за обучение зад граница ще се проведе тази събота и неделя в София. Информационни дни ще има още в Плевен, Велико Търново и Русе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44