Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери реагират на договореното в Минск със сдържан оптимизъм

Европейските лидери реагират на договореното в Минск със сдържан оптимизъм и умерени очаквания, и предупреждават, че сега въпросът е дали то ще се спазва. Те се събраха в Брюксел за неформален Европейски съвет, чието начало беше отложено в очакване от беларуската столица да пристигнат германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.

Нито повече, нито по-малко от проблясък надежда. Така определи споразумението един от архитектите му Ангела Меркел като подчерта, че сега думите трябва да бъдат последвани от дела. В сходен тон се изказа при пристигането си тук от Минск и Франсоа Оланд. Според него, това, че има споразумение не е гаранция, че в следващите дни ще има траен успех. Сега, по думите на Оланд, е нужна отговорност от страна на подписалите документа, защото решаващо е какво ще се случи в следващите дни и часове.

Новините от Минск са добре дошли и дават надежди, но надеждите не са достатъчни. Истинският тест е дали ще се спазва договореното прекратяване на огъня, подчерта и председателят на Европейския съвет Доналд Туск като припомни, че вече има едно споразумение, което не е било спазено, затова ЕС трябва да остане бдителен.

Британският премиер Дейвид Камерън отправи поздравления и благодарности към Ангела Меркел и Франсоа Оланд и предупреждение към Владимир Путин, че ако не промени поведението си ще има още санкции.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер договореното в Минск носи известно облекчение и сега не е моментът за санкции.

Най-скептична за пореден път беше президентът на Литва Далия Грибаускайте, която определи споразумението като слабо и частично, защото предвижда само прекратяване на огъня, но не решава проблема с контрола на границите. И така те остават отворени за приток на оръжия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44