Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери: Русия и Украйна да преминат към конкретни действия по спазването на договора от Минск

Снимка: БТА
Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери приветства споразумението в Минск и коментира, че то е потенциално значителна крачка напред към мирно решение на конфликта и възстановяването на суеверността на Украйна. Кери призова всяка една от страните да премине към конкретни действия по спазването на договора.

Вашингтон наблегна на положителната страна от постигнатото и посочи, че силното трансатлантическо сътрудничество е било ключов фактор при преговорите. Сега Съединените щати очакват конкретни действия и от двете страни.

Джон Кери подчерта нуждата тежката артилерия да бъде изтеглена от зоната на конфликта, a Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите и да изтегли войниците и военната техника от Източна Украйна. Държавният секретар заяви, че Америка е особено обезпокоена от ескалацията на боевете в четвъртък, нещо което не съответства на духа на споразумението.

Високопоставено лице от Белия дом, пожелало анонимност допълни, че позитивният тон не променя политиката на САЩ и ако не се пристъпи към спазване на споразумението, цената за Русия ще бъда увеличена:

Очевидно, както става ясно от това споразумение, конфликтът няма да е приключил напълно, докато не се възстанови международната граница на Украйна. В този случай договорът изисква международната граница да е последното нещо, но разбира се, ако трансферите на оръжия и техника продължат по време на прилагането на този договор, това ще бъде ясно нарушение не само на духа на договора, но и на написаното. Това ще накара както нас, така и партньорите ни да наложим по-голяма цена.


Служителят каза още, че администрацията на президента Барак Обама разглежда този документ като план за прилагане на договореното в  Минск през септември миналата година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44