Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Русия е гарант за решаване на конфликта в Украйна, а не страна в него

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия е гарант за украинското урегулиране, а не изпълнител на предприетите мерки, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. Той потвърди, че предстоят нови телефонни преговори на лидерите на "нормандската четворка", която ще следи как се прилага приетият в Минск мирен план.

Русия призова страните от конфликта да подпишат редица мерки за изпълнение на минските договорености, но тя не е страна, която да изпълнява тези мерки, заяви Дмитрий Песков.

Ние сме страна, която е гарант и която излезе с призив за решаване на кризата, но безусловно не сме страна, която трябва да предприема действия в тази насока
, посочи говорителят на Кремъл.

Песков добави, че Русия просто не може да направи това физически, защото не е участник в конфликта. По думите му всяка отделна точка от документа, приет от лидерите на "нормандската четворка", трябва да бъде изпълнена.

Русия ще разчита именно на това, посочи Песков.

Той потвърди, че от украинска страна в Минск е бил повдигнат въпросът за освобождаването на украинския пилот Недежда Савченко, която е в руски затвор по обвинение за съучастие в убийството на двама руски журналисти в Източна Украйна. Според Дмитрий Песков въпросът дали тя ще бъде пусната на свобода ще се реши в съда.

Междувременно Игор Борисов,
член на президентския Съвет по човешки права, посочи, че Надежда Савченко може да бъде включена в списъка за амнистия, който се подготвя по случай 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Нови санкции за Русия при неспазване на договореностите от Минск

Лидерите на страните от "нормандската четворка" ще обсъдят следващата седмица по телефона началото на изпълнението на договореностите за прекратяване на огъня в Украйна. Това заяви френският президент Франсоа Оланд , цитиран от агенция ТАСС. Той..

обновено на 13.02.15 в 11:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44