Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България живеят 2057 серопозитивни, активно се лекуват 741

34 нови случая на ХИВ са регистрирани от началото на годината

Снимка: архив

2057 серопозитивни живеят в България. Това сочат последните данни на програмата за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в България. 34 нови случая са регистрирани от началото на годината до сега. България е сред страните с ниско разпространение на опасния вирус. За сравнение както южната ни съседка Гърция, така и северната - Румъния, са в състояние на предепидемична обстановка, особено в рисковите групи.

Представители на Националната пациентска организация представиха данните в парламента. Целта е да информират депутатите, че от 2016-а година страната ни трябва сама да осигурява финансиране за дейностите по програмата за превенция на ХИВ и СПИН.

Между 5 и 10 милиона лева годишно инвестира Глобалният фонд срещу ХИВ, туберкулоза и малария в страната ни. Това е обаче последната година, в която дейностите по контрол и превенция на ХИВ и СПИН ще се финансират с донорски средства, обясни председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. 

Глобалният фонд обаче прекратява своята дейност в България поради факта, че вече не отговаряме на условията и изискванията. Зависи от политическата воля дали ще се подсигури финансиране за функционирането на тази програма, дори след оттеглянето на глобалния фонд. 

В момента с тези средства се осигурява финансиране на 19-те безплатни кабинета за изследване и консултиране за СПИН, през които само за 2014-а година са преминали над 330 000 души. Програмата поддържа също 35 здравно-превантивни центъра, 18 младежки клуба и 17 мобилни медицински кабинета. Всички те работят на терен с най-рисковите групи.

Опитът от Румъния показва, че в момента, в който спрат дейностите по програмата, там преди няколко години се оттегли Глобалният фонд, настъпва огромен ръст в броя на инфектираните. В момента в Румъния епидемията трудно вече би могла да се овладее. Да не говорим за огромните средства, които са необходими за лечение на всички засегнати пациенти.

В момента в България 741 души се лекуват активно с 26 вида лекарства. За целта през 2015-а година Министерството на здравеопазването е предвидило да отдели 19 милиона лева.  34 нови случая на ХИВ са регистрирани от началото на годината в България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44