Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски войници са били принудени от командирите си да воюват на страната на сепаратистите в Донбас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски кадрови войници са били агитирани от своите командири да воюват на страната на сепаратистите в Донбас. Това става ясно от техните жалби до правозащитни организации.
Появилата се преди дни информация, че руски военни са били заплашвани с уволнение, ако не се съгласят да воюват в Югоизточна Украйна, беше потвърдена от члена на президентския Съвет по правата на човека Сергей Кривенко, който успял да разговаря с войниците. Пред телевизионния  канал „Дождь” той разказа, че група кадрови военни от Мурманска област са се обърнали към него с жалба, в която описват действията на командира на поделението, в което служат. Войниците са били предупредени от своите началници, че ще бъдат командировани в Ростовска област, където било възможно да им се наложи да преминат границата с Украйна, за да изпълняват бойни заповеди.  В отговор на въпрос на войниците дали подобна командировка е законна, полковникът им отговорил, че в Донбас се води война и че руските хора там, които загиват под бомбите на украинците, трябва да бъдат защитени, допълва Сергей Кривенко.

След намесата на правозащитниците, руското министерство на отбраната е обещало да изпрати в Мурманска област специална комисия, която да проучи случая. Официалната позиция на Русия е, че тя не е страна в украинския конфликт и не се намесва в него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44