Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Курц: България е много важен партньор за Австрия в много отношения

Снимка: БГНЕС


България е много важен партньор за Австрия в много отношения. Австрия  има в страната ви повече от  400 предприятия и компании, които работят много активно на вашия пазар с обем от 5 млрд. и 600 млн. евро, каза ръководителят на австрийската дипломация Себастиан Курц в интервю за предаването „Събота 150“.

В същото време Австрия  е и втория по големина чуждестранен инвеститор в българската икономика. За да могат австрийските предприятия да продължат своята дейност и да дойдат и други в страната ви и те да са активни на българския пазар смятам, че е необходимо да бъдат извършени реформи в съдебната система и да се подобрят по този начин условията за бизнес в България. Австрия гледа положително на новото правителство на България и на желанието му за реформи към това мнение се присъедини и австрийския бизнес, които работи в страната ви и с когото разговарях преди да пристигна, добави той.

По отношение на проекта за газопровод „Южен поток”, той заяви: Ние уважаваме решението на „Газпром” и Русия в тази ситуация.  Австрия има близък контакт с всички останали държави през които трябваше да минава трасето на „Южен поток”. Водим разговори и консултации с тях и търсим възможности за сътрудничество по между ни в сферата на енергетиката. 

Курц заяви, че Виена гледа сериозно на въпроса със стабилизацията на региона ни и по специално на преговорите между Сърбия и Косово, които бяха подновени през тази седмица:  Австрия  смята, че те имат изключително сериозно значение за диалога между Белград и Прищина. Виена гледа на този процес много сериозно, защото и вие знаете че страната ми е много активна в процесите в Западните Балкани. Ние работим и правим всичко възможно да се постигне стабилност, като прилагаме всички необходими усилия, за да поддържаме диалога между Сърбия и Косово. Ние желаем европейската перспектива на тези страни да бъде по ясна и затова ще кажа, че Австрия иска да бъде техен сериозен партньор на страните от региона по пътя на евроинтеграцията им.

По отношение на ситуацията в Босна и Херцеговина, той коментира: Ситуацията в Босна и Херцеговина е доста сложна.Истина е, че Дейтънското мирно споразумение донесе мир на Босна и Херцеговина, но той все още толкова години след края на военните действия  не успя да изгради функционална политическата система в нея. Според мен трябва да се направят редица промени в босненската политическа система, за да стане обстановката в тази държава по ясна и предвидима от гледна точка на процесите там и в Западните Балкани като цяло.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44