Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът "Образцов чифлик" в Русе създава предпочитани от винопроизводителите сортове грозде

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сортовете грозде "Велика" и "Сияна" са най-търсените в Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" в Русе, който е първата изпитателна станция в България. Това съобщи в днешния Ден на лозаря директорът на института доц. Галина Дякова и допълни, че разполагат с богат генофонд от 2 600 образци:

В института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" в Русе се създават много от сортовете, предпочитани от винопроизводителите в цялата страна. Днес научните работници зарязаха ритуално лозята заедно със заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева и заместник-областния управител на Станимир Станчев. 

Последните два сорта, регистрирани в института през 2012-а година, са "Зорница" и "Тангра", те са безсеменни и едри. Със сортове на института има засадени лозови масиви в цялата страна, както и в Мароко, където гроздето се проявава още по-добре, тъй като там е по-дълга вегетацията и зърната стават почти два пъти по-големи отколкото в България. 

През тази година Институтът "Образцов чифлик" ще отбележи тържествено 150 години от началото на опитното дело в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44