Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се провежда национална АНТИСПИН кампания

Снимка: архив

Министерството на здравеопазването съвместно с неправителствени организации за 12-та поредна година инициират АНТИСПИН кампания по повод 14-ти февруари - Деня на влюбените.

Мобилен кабинет за безплатно и анонимно консултиране провежда изследването пред столичния търговски център на улица "Опълченска":

"Тестът, който ще се направи, ще покаже контактите три месеца назад, така че ако има някакъв рисков контакт, лицето трябва да знае, да изчака малко и след това да си направи изследване, тъй като се търсят антителата. Антитела се образуват малко по-късно във времето" - разказва доктор Мария Ханна, която провежда изследването.

Самият тест не е болезнен. Взима се капка кръв от пръста на ръката и след няколко минути е готов. Лицето може да знае има ли антитела срещу вируса или не: "20-годишните се решават, дори им е по-лесно да пристъпят към такова изследване. Интересуват се какъв е процентът на заразените, как се предава. Хубавото е, че вече наистина знаят, че трябва да ползват презерватив и са повече информирани".

Посетителите на кабинета получават информация и за другите полово предавани болести, както за това, че хепатитните вируси "Б" и "С" се предават освен по кървен, и по полов път:

Така или иначе темата секс в България е табу и има нужда да се говори малко повече, отколкото е в момента.

Събитието се осъществява със съдействието на доброволци от младежки организации в страната и медицински консултанти от Асоциация "Здраве и бъдеще".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44