Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственото село в Родопите, където кукери гонят злото на Месни Заговезни

На връх Месни Заговезни в чепеларското село Орехово представиха стародавния обичай „Старци на пуст“. Родопското село е единственото, в което ежегодно кукери гонят злото на Месни Заговезни, а не на Сирни Заговезни, както повелява традицията. Обичаят датира от далечната 1885 г. и не е прекъсван до сега. Празникът започна рано сутринта с ритуално палене на огън на поляна край селото. Маскарадна дружина от шестима млади мъже и две деца, преоблечени като старци, невести, арапин и циганка, с хлопки и чанове обиколиха къщите, като наричаха за здраве и берекет. Домакините ги даряваха с домашно приготвени родопски пити, катми, баници, пататници, вино, ракия и мезета, а по-щедрите даваха и пари. Кулминацията на маскарадните игри бе на селския мегдан, където кукерите засяха символично нивата, за да е плодородна годината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44