Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският външен министър Павло Климкин пристига на посещение в София

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин пристига на официално посещение в София, където ще разговаря с българския си колега Даниел Митов, с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Актуалното развитие на конфликта в Украйна, включително положението на нашите сънародници там, реформите в страната и българската подкрепа за тях ще бъдат част от темите, на които се акцентира в съобщението на българското външно министерство по повод визитата.

Украинският първи дипломат Павло Климкин пристига в София на фона на надежди и съмнения за стабилността на примирието между украинската армия и сепаратистите в Донецка и Луганска област.

Поредното споразумение за прекратяване на огъня в източноукраинските райони беше договорено между руския президент Владимир Путин, украинският държавен глава Петро Порошенко и лидерите на Европейския съюз на 12-и февруари в Минск. Предишните опити за мир се провалиха и до момента загиналите в тази необявена война са повече от 5400, по данни на ООН.

Публикациите за опитите на правителството в Киев да привлече повече младежи в украинската армия, включително от етническите малцинства, принуди преди три дни българският министър на външните работи Даниел Митов да повтори призива към украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията. В петък обаче председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе опроверга твърденията, че сънародниците ни масово искат да избягат от страната. Киссе нарече спекулации и информациите, че представители на българската общност подкрепят действията на проруските сепаратисти.

Българската етническа общност в Украйна наброява повече от 200 хиляди души и е шестата по численост в страната. Повечето обаче са украински граждани и нямат български паспорти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44