Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затвор до 10 години за кражба на релси и кабели предлагат рециклиращи фирми

Снимка: БГНЕС
Кражбата на елементи от електропреносната мрежа, железопътната или пътната инфраструктура да се наказва с лишаване от свобода от една до десет години. За това настояват от Асоциацията на рециклиращата индустрия. Експертите настояват за промени в Наказателния кодекс, с които да се увеличат наказанията при кражба на метални елементи от всякакви съоръжения, в следствие на която е увреден общественият интерес.

В момента у нас има над 500 незаконни площадки. Предложените промени са съгласувани с редица компании като НЕК и Национална компания “Железопътна инфраструктура”, чиито съоръжения често стават обект на посегателства. Незаконните площадки понякога се прикриват като автоморги или като пунктове за приемане на пластмаса.

Според експертите се увеличава и броят на изцяло незаконните площадки, които работят без всякакви разрешителни.

Най-често обект на посегателства и след това изкупуване от собственици на площадки в сивия сектор стават елементи от жп инфраструктурата, пътни знаци и мантинели, части от уличното осветление, кабели или други части от електропреносната мрежа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44