Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската телеграфна агенция навършва 117 години

Снимка: bg.wikipedia.org
Българската телеграфна агенция навършва днес 117 години. Тя е учредена на 27-и януари 1898-а година с приказ на княз Фердинанд I, но първият бюлетин излиза на днешния ден преди 117 години. Първият директор на БТА е Оскар Искандер - доктор по философия, редактор и издател. В първия бюлетин от 4 страници, написан лично от директора на агенцията, са събрани седем новини за борсови цени, за събитията в Балканските страни и за здравословното състояние на княгиня Клементина. Бюлетинът е преписан в 6 екземпляра и разнесен лично на абонатите. На следващия ден седемте новини с марката БТА са публикувани в неофициалния раздел на "Държавен вестник".

През първата година от съществуването си БТА получава за нуждите си 20 000 златни лева от държавния бюджет. Щатът й се състои от директор и чиновник. Бюлетините са по 2-3 страници на ден и излизат в ограничен тираж - за двореца, за министър-председателя и министрите и за някои вестници.

Първият бюлетин, напечатан на пишеща машина, е от 4-ти декември 1901-ва година, но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка. До войните БТА получава международна информация главно от две световни агенции - "Хавас" (Париж) и "Ройтерс" (Лондон).

Значими фигури от българския обществен и културен живот работят в Българската телеграфна агенция през годините. Сред тях са Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Серафим Северняк, Стефан Продев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44