Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2000 са серопозитивните в България

2057 носители на вируса на СПИН - ХИВ живеят в България според последните данни на програмата за превенция и контрол на заболяването. 34 нови случая са регистрирани от началото на годината. България е сред страните с ниско разпространение на опасния вирус. За сравнение южната ни съседка Гърция се бори с епидемия, а северната - Румъния - е в предепидемична обстановка. И в двете държави основният проблем са рисковите групи. 

Данните бяха оповестени от Националната пациентска организация. Пациентите се опитват да привлекат навреме вниманието на институциите, защото от 2016-а г. страната ни трябва сама да осигурява финансиране за дейностите по програмата за превенция на ХИВ и СПИН. Между 5 и 10 млн. лв. годишно инвестира Глобалният фонд срещу ХИВ, туберколоза и малария в страната ни, но 2015-а година е последната, през която дейностите по контрол и превенция на заболяването ще се финансират с донорски средства. Чрез тях се поддържат 19-те безплатни кабинети за изследване и консултиране за СПИН, през които само за 2014-а са преминали над 330 хил. души. Програмата поддържа също 35 здравно-превантивни центъра, 18 младежки клуба и 17 мобилни медицински кабинета - всички те работещи на терен с най-рисковите групи. 

В момента в България 741 души се лекуват активно с 26 вида лекарства. За тях през тази година Министерството на здравеопазването е предвидило 19 милиона лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44