Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближават магистрала "Хемус" до Велико Търново

Лиляна Павлова обяви промяна в трасето на АМ "Хемус"
Снимка: Община Велико Търново

Трасето на магистрала "Хемус" ще преминава на 15 километра от Велико Търново, вместо на предвидените досега 28 километра, съобщи при посещението си в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Защото, все пак ВеликоТърново, е не само областен град, но и като град на кръстопът, град през който минават европейски коридори - два. Трябва да направим всичко необходимо, за да можем да привлечем и туристическия поток и потока на транзитния трафик по най-добрия начин. И от друга страна, разбира се, да го изведем от града, така че да имаме безопасно движение. Именно затова, след днешните анализи с експертите в пътния сектор постигнахме съгласие да бъде изместено трасето на юг в посока Велико Търново, до реката, над Поликраище. 

В района на село Поликраище ще бъде изграден голям пътен възел, защото там магистрала "Хемус" ще се пресича с магистралата Русе-Велико Търново. Проектите трябва да бъдат готови през 2016-а година, за да търсим финансиране, допълни  Лиляна Павлова:
Финансиране или по линия на Европейската инвестиционна банка - това е бъдещата програма "Транзитни пътища", която ще се казва "Европейски транспортни коридори" или по линия на Плана "Юнкер", по който също сме задали развитието и довършването на магистралния пръстен на страната.
Министър Павлова не изключи варианта строителството на тези пътища да бъде финансирано чрез публично-частно партньорство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44