Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция има срок до петък да приеме условията на европейските си партньори за финансова подкрепа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Гърция трябва да решат до края на седмицата дали ще приемат условията на европейските си партньори за по-нататъшна финансова подкрепа. Срокът беше поставен от председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум, след като заседанието на финансовите министри на страните, използващи общата валута, завърши без съгласие с гръцките власти. Сегашната спасителна програма изтича в края на месеца. Европейските институции настояват тя да бъде продължена при стриктно спазване на ангажиментите към кредиторите, а новите управляващи в Гърция искат ново споразумение за друга форма на финансова подкрепа. Йерун Дийселблум заяви, че страните от еврозоната са готови да проявят известна гъвкавост при продължаване на сегашната програма, което обаче трябва да бъде поискано от Гърция:

Имаше много категорично мнение в цялата Еврогрупа, че следващата стъпка трябва да дойде от гръцките власти. Те трябва да решат какво смятат да правят и дали ще поискат удължаване на сегашната програма – използвайки възможностите за гъвкавост и спазвайки ангажиментите си.

Това заяви Дийселблум и добави, че заради процедурите по одобрение на подобно решение, то може да бъде взето най-късно в петък, на извънредно заседание на Еврогрупата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44