Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 пъти се е увеличил броят на донорите у нас за две години

Снимка: БГНЕС

За две години броят на донорите у нас се е увеличил 10 пъти. Данните са на Изпълнителната агенция по трансплантация. Все още 8% от нуждаещите се от трансплантация хора умират, докато чакат възможността да им бъде присаден орган. Към момента в листата на чакащите има вписани 938 души, над 860 от тях са за бъбрек.

79 трансплантации са извършени у нас през 2014-а година. Близките на 22 души, изпаднали в мозъчна смърт, са се съгласили да дарят органите им, за да живее някой друг, отчете директорът на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова.

Ние тръгнахме за донори с мозъчна смърт от 0,35, сега сме на три. Три донора на милион население, а като общо донорство, включвайки живите донори, сме на четири. За нас е десет пъти увеличение, но на фона на другите европейски държави ние трябва да стигнем поне десет.

Въпреки скока на броя на трансплантираните все още се случва у нас да има пациенти, които чакат по 10, 20 години. Трябва да се стремим това да не се случва, коментира още доктор Симеонова.

От Агенцията отчетоха, че на 13-и февруари на България за първи път е предложен орган от системата "Евротрансплант". В страната ни обаче не е имало подходящ реципиент.

Заради липса на подходящи пациенти в България органи от български донори са спасили живота на седем граждани на други европейски държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44