Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надписите на военните паметници в Добричко ще се съгласуват с местните историци

Снимка: БГНЕС
По настояване на историци Областната комисия "Военни паметници" в Добрич ще изработи нов регламент за изграждане на военни паметници в областта. Едно от исканията е документите предварително да бъдат съгласувани с Историческия музей.

92 са военните паметници в Добричка област. Нови паметници се изграждат с решение на общинските съвети, но при изписването на военните звания се допускат всякакви грешки, а списъците на загиналите не се съгласуват с историците. Затова уредникът във Военното гробище в Добрич Радослав Симеонов призова местните власти за сътрудничество:

Те задължително трябва да съгласуват тези имена с нашите фондове, тъй като ние сме го издирвали това нещо във Военния архив в Търново и документално имаме такава информация. Когато се намери този списък, да се представи видът, в който ще бъдат разположени текстовете. Има си начин. Има си общоприети съкращения за офицерски звания. Има стандарти, които трябва да се спазват
.

Областната комисия "Военни паметници" прие забележките и включи в състава си повече историци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44