Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издигат паметник на Левски в Чикаго

Паметникът на Васил Левски пред посолството ни във Вашингтон
Триметров бронзов бюст-паметник на Васил Левски  ще бъде открит в Чикаго. Инициатор е  61-годишният  строител  от Ахелой Милчо Томов, който казва, че е родственик  на  сподвижника на Васил Левски от Габровския революционен комитет Петър Аладжата. 

Фондация “Ние, българите по света” поръчват изработката на паметника с лика на Апостола за българската имигрантска общност в Чикаго. Скулптурата е дело на младите художници Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца .

Това ще е вторият паметник на Левски в САЩ. Другият се намира до българското посолство във Вашингтон.

А  в Чикаго образът на Апостола вече ще бъде на две места в града. В самия край на декември миналата година в предградието Дес Плейнс бе поставена паметна плоча на  Апостола. Тя се намира в двора на българския православен храм “Света София”. Идеята и реализацията са дело на Клуба на привържениците на ЦСКА -“ Чикаго Редс” и патриотичен мотоклуб  “Хайдути”. Плочата с образа на Васил Левски и с надпис “Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си” е изработена и доставена също  от България .  

                                 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44