Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадистът, заплашил с още атентати, е служил в белгийската армия

Белгия засили мерките си за сигурност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от двамата джихадисти, които в понеделник заплашиха Париж и Брюксел с атентати с коли-бомби, е бил в редиците на белгийската армия, преди да отиде да воюва за „Ислямска държава” в Сирия.

24-годишният жител на град Вервие - Лютви Аумеур, е бил част от медицински екип в белгийските военноморски сили от средата на 2010-а година, съобщи телевизия RTBF, позовавайки се на свои източници. Според тях младият мъж е показал много добри резултати на физическите и психически тестове за влизане в армията, където после е преминал курс на обучение по разчитане на карти, сглобяване на оръжия и използването им. Преди това е учил медицина в университета в Лиеж.

Преди година Аумеур е убедил съпругата си да го последва  в Сирия заедно с бебето им, но те са били спрени от властите на границата на Шенгенското пространство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44