Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тол такси за леките автомобили ще има след 2020-а година

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на тол таксите по републиканската пътна мрежа за леките автомобили ще стане най-рано от 2020-а година, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя посочи, че анализът на Световната банка за въвеждане на новия вид заплащане ще бъде готов до края на 2015-а година. Правителството ще реши кой от предложените модели да избере:

Леките автомобили могат да запазят така наречената "електронна винетка" и да продължат да заплащат тази по-ниска цена на принципа само на време, а тези, които най-много пътуват в тежкия трафик и които най-много рушат на принципа, който най-много ползва, най-често ползва и най-много уврежда пътната настилка, да заплаща най-много.
От 2018-а година тол системата ще започне да се прилага за тежкотоварните автомобили.
Министър Павлова направи първа копка на северната скоростна тангента от софийския околовръстен път с дължина 17 километра:
Движението ще се осъществява в три ленти в посока, освен аварийната, така че това ще бъде шестлентово движение, широкогабаритна. Тази тангента е и връзката между магистралите "Тракия" и "Хемус" от една страна и бъдещата магистрала, живот и здраве, която предстои да строим София-Калотина, тя всъщност да бъде връзка между четири магистрали - "Люлин", "Тракия", "Хемус" и бъдещата София-Калотина.
Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров коментира проблема с отчуждаванията край пътя:
Имаме към настоящия момент 193 заявления от тези близо 350 собственици, които обжалваха по принцип решението на Министерския за отчуждаването, така че там се очаква да нямаме никакви проблеми, а в останалите участъци продължават решенията на ВАС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44