Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор, може да бъде избран чак през есента

Снимка: Таня Харизанова

Нов подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор" може да не бъди избран до есента, каза финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче призна, че банковата общност е силно притеснена от липсата на титуляр на поста. В същото време депутатите от ГЕРБ отказват да поемат самостоятелно отговорност за подкрепа на единствената кандидатура за поста. 

Димитър Костов е единственото предложение за мястото на Цветан Гунев, който изгуби поста си заради кризата с Корпоративна търговска банка. В момента Костов ръководи управление "Банково" в БНБ. Предложението е на гуверньора Иван Искров и получи подкрепата на ГЕРБ, но не и на коалиционните партньори.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира:

Димитър Костов е известен с това, че беше колега като финансов министър на Румен Гечев, но известен и с това, че е много добър професионалист в лично качество.

Горанов припомни, че ГЕРБ са снели доверието си от Иван Искров още преди изборите, но той е единственият, който има право по закон да предлага подуправител. Партията обаче отказва да поеме отговорността за избора, защото не вижда вина в себе си за кризата с КТБ:

Ако другите партии предложат друг, който има достатъчно професионални качества, и той бъде подкрепен от управителя Искров, вероятно би могъл да бъде внесен за гласуване в българския парламент. ГЕРБ е готов да подкрепи всяко разумно решение за ръководител на "Банковия надзор".

Мандатът на Иван Искров като управител на Централната банка изтича на 10-и октомври. Три месеца по-рано трябва да е ясно кой ще го наследи на поста. ГЕРБ са готови да изчакат до есента, за да може новият управител да предложи кой ще ръководи банковия надзор у нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44